Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg
Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Stichting Historisch Genootschap de Blauwe Tram

 

Stichting Historisch Genootschap de Blauwe Tram stelt zich ten doel: 

  • Verwerven van documentatie en voorwerpen met betrekking tot het trambedrijf van de Noord-Zuid-Hollandse Tramweg (Vervoer) Maatschappij, de NZH, met inbegrip van voorgangers.
  • Restaureren, conserveren en registreren van het historische materiaal, waarover de stichting beschikt.
  • Inrichten van tentoonstellingen en medewerking verlenen aan manifestaties en door andere instellingen in te richten exposities.
  • Onderbrengen van het museale materiaal in een museum(ruimte).

 

Collectie

De collectie is heel divers: uniformstukken, lantaarns, interieuronderdelen, emaille-bordjes, schaalmodellen, kniptangen, onderdelen van de bovenleiding, halteborden, etc. De documentatie omvat ondermeer: personeelsoorkondes, arbeidsovereenkomsten, dienstorders, dienstregelingen, materieeltekeningen, blauwdrukken van tramonderdelen, grafieken. Het historisch beeldarchief bestaat uit ca. 160 ringbanden met afbeeldingen, onderverdeeld in materieeltypen, baanvakken, tijdsperioden, remises/werkplaatsen, bedrijfsjubilea, etc.

Verder beschikt het genootschap over een demontabel schaalmodel op ware grootte van het voorfront van een Blauwe Tram. Deze "mockup" is nauwelijks van echt te onderscheiden en bestaat uit diverse originele onderdelen. In de afgelopen jaren is dit model bij diverse gelegenheden als blikvanger opgesteld. In de zomer van 2007 zelfs gedurende enige maanden in de hal van het Zandvoorts gemeentehuis t.g.v. het feit dat een halve eeuw geleden de Blauwe Tramlijn naar Amsterdam werd opgeheven. 

 

Exposities

De stichting richt exposities in over het trambedrijf van de NZH en verzorgt diapresentaties over dit onderwerp. Vanaf 1981 werd door het genootschap verscheidene malen Blauwe Tramtentoonstellingen ingericht in Museum Swaensteyn, maar ook in het Katwijks Museum, het Historisch Museum Voorschoten en dit jaar in het Zandvoorts Museum. In het voorjaar van 2008 heeft het genootschap een overzichtstentoonstelling verzorgd over de Hofpleinspoorlijn en de Blauwe Tramlijn Voorburg-Den Haag-Scheveningen in Museum Swaensteyn. Verder is het genootschap bezig met voorbereidingen voor een expositie over de tram in Leiden, die over een paar jaar in Museum De Lakenhal zal worden gehouden.  

 

 

 
Bezoekadres
Rubenslaan 49 (postadres)
Bergschenhoek
 
Postadres

 
Website
www.blauwetram.nl
 
Contact - G.J.Groenveld
Telefoon
010 - 521 52 15
 
E-mailadres
blauwetram@hgjgroenveld.demon.nl