Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg
Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Forum Hadriani in beeld op 14 manshoge panelen

De officiƫle onthulling van deze stadsbakens zal plaatsvinden op aanstaande donderdag 21 juni om 16.00 uur.

Het ontstaan van Voorburg als Romeinse nederzetting krijgt visueel meer inhoud met een serie van 14 aluminium manshoge panelen op de hoek van de Prinses Mariannelaan en de Arentsburghlaan. De panelen zijn zo geplaatst dat je schuinsweg zicht krijgt op het geheel. Forum Hadriani in dertien letters plus een voor de spatie, als je van links naar rechts kijkt en een kleurrijke tekening van de nederzetting als je van

rechts naar links de panelen in ogenschouw neemt. Nu al is er al veel bekijks voor. Aan de achterzijde van de zuilengroep, ontworpen door het Voorburgse bureau Same-d, is op dezelfde manier zo een zwart-wit luchtopname in panelen opgeknipt met een pijl 'U staat hier'. Aan deze kant wordt ook in het hele verhaal verteld over de geschiedenis van Forum Hadriani en de reconstructie voor zover bekend.

Donderdag 21 juni om 16:00 uur vindt de offciele onthulling plaats door Heleen Mijdam die zich als wethouder (o.a. toerisme) sterk maakte voor deze interessante 'Romeinse markering' in Voorburg-West. Neem er eens een kijkje voor zover u het verhaal van 2000 jaar terug nog niet helder op het netvlies kreeg. Maar met deze foto's op Voorburg Insite komt u al een heel eind. Ook voor scholieren en uw gasten uit binnen- en buitenland zeker een aanrader. Alleen die lelijke grijze kasten links op onderstaande foto detoneren het geheel en vragen hier als sta-in-de-weg om verplaatsing uit zicht.

Forum 1

In een reactie zegt de gemeente de grijze kasten van de kabelmaatschappij 'bij de pylonen' ook ontsierend te vinden. 'We zoeken naar mogelijkheden om ze in te passen. Verplaatsing is te kostbaar', aldus de gemeente op 12 juni.

Twee dagen later, op aanstaande zaterdag 23 juni van 16.00 tot 20.00 uur, wordt een Romeins Midzomerfeest gevierd op het Damplein in Leidschendam ter gelegenheid van de feestelijke opening van nieuwe winkelplein en de parkeergarage met mediterrane hapjes op het terras en gezellige muziek. Het feest krijgt een Romeins tintje vanwege het feit dat archeologen op het plein sporen van het Kanaal van Corbulo hebben aangetroffen. Er zullen onder andere 'echte' Romeinen rondlopen en de AWLV zal aanwezig zijn met een stand om de bezoekers meer te vertellen over de Romeinse geschiedenis van het plein. Dit wel onder voorbehoud van droog weer.
Meer informatie over het programma kunt u vinden op http://www.winkelcentrumdamplein.nl/.