Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg
Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Boerenlandpaden weer open na broedseizoen

Vanaf zaterdag 16 juni mag je weer wandelen door het boerenland van het Land van Wijk en Wouden. Het broedseizoen is dan afgelopen; de jonge vogels kunnen zichzelf nu redden. Het Land van Wijk en Wouden is het meest westelijk deel van het Groene Hart en is ingesloten in de stedenring Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Leiden, en Alphen aan de Rijn.

De boerenlandpaden van het Land van Wijk en Wouden zijn een bijzondere serie van wandelroutes. Met overstapjes en klaphekjes krijgt de wandelaar gelegenheid om tussen het vee door over het land van de boer te wandelen. Midden in de polder, binnen de hekken, voelt, ruikt en kijkt het toch weer heel anders dan op verharde wegen. Je ontdekt insecten en amfibieën in de sloot, geniet van de bloemen langs de kant, vermijdt een koeienvlaai en hoort en ziet de weidevogels echt van dichtbij.

In totaal telt het Land van Wijk en Wouden zeven boerenlandpaden. De paden worden onderhouden en beheerd door de agrarische natuurvereniging VANL Wijk & Wouden en boeren uit het gebied zelf. Voor het onderhoud, informatievoorziening en het geven van recht van overpad ontvangen de beheerders en boeren een kleine jaarlijkse vergoeding van regio Holland Rijnland, Provincie Zuid-Holland en Landschapsfonds Alphen aan den Rijn.

Kleine attracties in het boerenland
Eind maart 2012 werd de vogelkijkhut De Tureluur feestelijk geopend. Deze hut is nu het boerenland in verreden, naar de kruising van de wandelpaden Dura Vermeer Steilrandroute en de Westvaartroute. Op deze locatie is een mooi stuk natuurlijke oever waar veel vogels zitten. Ook het zelfbedieningspontje in de Geerpolder kan weer gebruikt worden.

Alle boerenlandpaden zijn in het land bewegwijzerd met routebordjes, per route verschillend van kleur.

De wandelroutes zijn:

- Balkengatroute – 6 km, oranje

- Weipoortroute – 9,5 km, geel

- Oostvaartroute – 8,5 km, paars

- Westvaartroute – 4,7 km, rood

- Achthovenerroute – 7,5 km, blauw

- Hondsdijkroute – 7,2 km, lichtgroen

- Dura Vermeer Steilrandroute – 10, 14,5 of 15,5 km, donkergroen

Honden zijn niet toegestaan. In het broedseizoen (15 maart t/m 15 juni) mag het boerenland niet belopen worden.

Achthovenerpad verlegd
Een deel van het wandelpad de Achthovenerroute door Koudekerk en Leiderdorp is in het afgelopen broedseizoen een stuk verlegd naar het oosten. Hierdoor loopt het pad niet meer parallel aan de Ruigekade door het boerenland. Het pad is nu 7,5km lang. De betrokken boeren en beheerders zijn tevreden met deze nieuwe aanpassing.

Bewegwijzering
Bij ieder startpunt van de boerenlandpaden staat een paneel met informatie over het wandelpad. Vanaf daar zijn de verschillende routes ook in het geheel bewegwijzerd. Op sommige plekken treft u een overstapje of bruggetje om het boerenland te kunnen doorkruisen. Een folder kunt u meenemen bij de verschillende gemeenten in het Land van Wijk en Wouden of u kunt meer informatie over de paden vinden op www.landvanwijkenwouden.nl.