Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg
Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Opschieten voorburg sculptuur tot eind augustus

Nog tot en met 25 augustus kan men in de Voorburgse musea Swaensteyn en Huygens Hofwijck genieten van  ‘Voorburg Sculptuur’ .

De tentoonstelling kenmerkt zich door een grote diversiteit. Museum Swaensteyn toont werk van acht Nederlandse kunstenaars die onbevangen de grenzen van hun métier opzoeken, zowel qua concept als materiaalgebruik. Huygens’ Hofwijck is het domein zijn van één kunstenaar, de gerenommeerde Britse beeldhouwer Helaine Blumenfeld, wiens veelal monumentale beelden op tal van plekken in de wereld te vinden zijn.

De acht kunstenaars in Museum Swaensteyn tonen gezamenlijk hoe gevarieerd beeldhouwkunst kan zijn. In het werk van Margot Berkman staat de onderwaterwereld centraal. Op poëtische wijze haalt zij zeewier-wouden naar de oppervlakte. Theo ten Have laat zich voor zijn gekleurde glassculpturen inspireren door natuurfenomenen. Natuurlijke processen van bloei en verval vormen ook de inspiratie voor de zinken sculpturen van Mary Geradts. In het werk van Magreet Hajee staat de mens centraal. Met haar imposante vrouwfiguur geeft zij een ode aan het leven. Ook in de houten sculpturen van Louis Niënhuis en de schetsen in klei van Riëlle Beekmans speelt de menselijke vorm een hoofdrol. Daarnaast creëren de subtiele bolvormen van Yumiko Yoneda een spannend contrast met de ruimtelijke objecten van Jaco van der Vaart.

Helaine Blumenfeld wiens werk te zien is in Huygens Hofwijckheeft een atelier in het Engelse Cambridge en één in Pietrasanta, het kunstenaarsdorp aan de voet van de marmergroeven van Carrara, Italië. Haar leermeester was Ossip Zadkine, wiens assistente zij in de jaren na 1965 was. Blumenfeld werkt in meerdere materialen, maar marmer vormt haar passie. Uit meer dan manshoge massieve blokken van het zuiverste Carraramarmer creëert zij organische, gracieuze vormen, soms zo flinterdun dat het de hardheid van het materiaal lijkt te ontkennen. 

Bron: Vlietnieuws