Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg
Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg

Zoeken

De Oude Kerk-klokken luiden… ook op YouTube

Op zaterdag 2 maart zullen de klokken van de Oude Kerk in de Herenstraat in Voorburg van zich laten horen.

Rond 11.00 uur gaat de 19-jarige Chardy van Riel – student opleiding Uurwerktechniek – deze bijzondere klokken doormeten en filmen. Het resultaat zet hij op zijn YouTube-kanaal. Vijf luidklokken heeft de recent gerestaureerde toren van de Voorburgse Oude Kerk.  

Dat betekent voor Chardy van Riel: vijf solo-opnames van elk anderhalve minuut en vervolgens het ‘volgelui’; alle klokken die samen gedurende zo’n vijf  minuten luiden.

Historische luidklok
Dat Chardy als MTS-student Uurwerktechniek in Schoonhoven speciaal naar Voorburg komt om het klokkenluiden met beeld en geluid vast te leggen heeft een reden. ‘Eén van de vijf exemplaren is een historische luidklok. Die stamt uit 1781, heel bijzonder. Daarnaast zit er een carillon van 38 klokken in de toren, die elk kwartier een melodie laat horen. Omdat ik zelf ook carillon (en orgel) speel, vind ik dat ook speciaal.’

De historische klok waar Chardy op doelt, is gemaakt door Johannes Maritz. Hij weegt 230 kilo en heeft een doorsnee van 72 cm. Samen met zo’n 200 andere klokken werd deze in de Tweede Wereldoorlog gevorderd en in 1944 weggevoerd. Gelukkig werd ‘ie na de oorlog teruggegeven aan Voorburg.

Opschriften
Wat gaat Chardy precies doen op 2 maart?
‘Ik ga de klokken op beeld en geluid opnemen en die opnames thuis op mijn computer bewerken. Tevens meet ik de diameter op maak ik foto's, ook van eventuele opschriften. Dat zijn stukken tekst die zijn aangebracht toen de klokken werden gemaakt. Meestal zijn het namen van mensen en/of gemeentes die de klok(ken) hebben gefinancierd. Vaak is ook de naam vermeld van degene die de klok gegoten heeft. Bij de meeste (vooral in katholieke kerken) staat tevens de naam van de klok erop - meestal een patroonheilige.’
Het is misschien niet erg bekend, zo’n klokken-opschrift. Maar ook de zware bas-klok in de Oude Kerk heeft er een. Deze zwaarste klok in de toren heeft een gewicht van 810 kg en een doorsnee van ruim een meter.

Klokken op YouTube
Dat klokkenluiden ook van deze tijd is, bewijst Chardy wel met zijn YouTube-kanaal waar hij video’s uploadt van kerkklokken en beiaarden (carillons) in Nederland. Iedereen kan zich gratis abonneren op het kanaal dat te vinden is onder de naam Chardy van Riel. Vanaf 9 maart staan de Voorburgse klokken hier online.

Ga naar het YouTube-kanaal »

Bron: Midvliet