Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg
Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Vincent van Gogh en zijn Voorburgse connecties

14 februari 2019
20:00 - 22:00

Meindert Marijs, lid van de Historische Vereniging Voorburg geeft een beeld van Vincent van Gogh, die eind 1881 vanuit Etten vlucht naar Den Haag na een bittere liefdesontgoocheling en een breuk met zijn ouders.

Vincent was toen nog geen dertig jaar en had het zekere voornemen om schilder te worden in deze stad waar o.a. de schilders Israëls, Mauve en de Marissen wonen en werken. Maar de schuwe, driftige zonderling met zijn eigenzinnige gedachtewereld, die met een zwangere vrouw gaat samen wonen, wordt niet bepaald met open armen ontvangen.

Gelukkig vindt Vincent onderdak in een nieuw huis van de Voorburgse huisbaas Pieter de Zwart, die aan de rand van het dan nog te bebouwen Bezuidenhout een van de eerste woningen realiseert. Een relatie die zich positief ontwikkelt. In zijn uitgebreide correspondentie met zijn broer Theo, wordt naast Den Haag, Voorburg regelmatig besproken, waarvan tot nu toe weinig bekend was.

We zien naast bekende ook onbekende beelden van zijn woonomgeving aan de grens van Voorburg dicht bij de Schenk en het Staatsspoor. Naast zeer vroege beelden van Voorburg (rond 1890) worden ook tekeningen en schilderijen van Vincent uit deze periode getoond. Er komt een antwoord op de vraag waarom er niets is terug te vinden van zijn toenmalig onderkomen, maar gelukkig is het woonhuis van zijn huisbaas in Voorburg er nog steeds. Een boeiende, verbijsterende en ontroerende geschiedenis vol van mythen maar ook werkelijkheid. De technische realisatie ligt in de handen van Cees Nijgh.

Pelikaanlezingen worden georganiseerd door de wijkgemeente Martini van de Protestantse Gemeente te Voorburg om de communicatie tussen kerk en samenleving te bevorderen.
De entree van € 5,- komt gheel ten goede aan de restauratie van de toren van de Oude Kerk.
In de pauze kunt u genieten van een kopje koffie of een glaasje wijn.

Ga voor meer informatie naar de website: www.oudekerkvoorburg.nl 

Adres: Herenstraat 77
Plaats: Voorburg
Telefoon: +31653544478
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.