Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg
Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Cursus kunstgeschiedenis: Art Nouveau en Art Deco. Deel II

17 januari 2019 - 11 april 2019
10:00 - 11:30

Vanaf donderdag 17 januari 2019 wordt de cursus kunstgeschiedenis gegeven van 12 lessen met als thema Art Nouveau en Art Deco, deel II.

Art Nouveau (of Jugendstil, of Sezessionstil, of Nieuwe Kunst), is een kunststijl die de architectuur, schilderkunst en de decoratieve kunsten beïnvloedde. Het is een internationale stijl die ontstond in de jaren rond 1890 en duurde tot het uitbreken van de eerste wereldoorlog.

Typerend is de voorliefde van de kunstenaars/architecten/ontwerpers voor de asymmetrische belijning en de vloeiende organische structuren. Natuurvormen: planten, dieren, maar ook mensen (vooral vrouwen), waren favoriet.

De Art Deco is verwant aan de Art Nouveau maar ontstond in de twintiger jaren en duurde tot ongeveer 1940. De vormgeving is ook decoratief, maar strakker en vaak symmetrisch. Zo is de Art Deco verwant aan het kubisme en wat de architectuur betreft aan de Amsterdamse School en De Stijl.

In deze cursus zal o.a. gesproken worden over de Haagse Art Nouveau architectuur. Zo komen architecten aan bod als Johannes Mutters jr., Karel de Bazel, Jan Willem Bosboom, Johannes Lorrie, Lodewijk de Wolf, Hendrik Petrus Berlage, Jan Buys, Jan Wils en Jan Olthuis. Ook wordt het prachtige glaswerk van de Fransman uit Nancy Emile Gallé besproken. Net zoals het glaswerk van de Amerikaan Louis Comfort Tiffany. Beroemd zijn de affiches van Alphons Mucha, geboren in Moravië, het huidige Tsjechië, maar wereldberoemd geworden in Parijs. Zeer vernieuwend en functioneel was destijds de architectuur van de Amerikanen Louis Henry Sullivan en Frank Lloyd Wright en de Duitser Peter Behrens. Natuurlijk wordt Antoni Gaudi besproken. Zijn Sagrada Familia in Barcelona is een belangrijke toeristische attractie geworden. Daarnaast heeft hij ook meubels ontworpen. De kunst en architectuur van Wenen komt ook uitgebreid aan bod. Met kunstenaars als Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner en Josef Hoffmann.

Naast bovengenoemde kunstenaars komen o.a. aan bod: Jean Antonin Daum, Louis Majorelle, Carlo Bugatti, Otto Eckmann, Heinrich Vogeler, Franz von Stuck, Ludwig von Zumbusch, August Endell, Richard Riemerschmid, Michael Thonet, Adolf Loos, Koloman Moser, Mela Köhler, Akseli Gallen-Kallela, Georg Jensen, Frida Hansen, Eliel Saarinen, en Ethel Reed

Deze cursus kunt u ook prima volgen zonder dat u deel I heeft bijgewoond.

  • Amco Theater, Burgemeester Feithplein 97 Voorburg. 
  • Eerste les op donderdag 17 januari 2019
  • Tijden: van 10.00 tot 11.30 uur.
  • De cursus kost € 150,00 voor 12 lessen.
  • De laatste les is een excursie.

Voor meer informatie, 070-3822130, of abcurskunst@hotmail.com 

Locatie: AMCO-theater
Adres: Burg. Feithplein 95 (Forum Kwadraat)
Plaats: Voorburg
Telefoon: 0703822130
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.