Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg
Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Voorburg Sculptuur met nieuwe beeldenroute

21 juni 2018 - 26 augustus 2018

Voorburg krijgt een nieuwe beeldenroute. Van 21 juni tot eind augustus staat dit deel van de gemeente in het teken van de beeldhouwkunst.

Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck organiseren dan gezamenlijk de eerste editie van de expositie ‘Voorburg Sculptuur’. De twee musea nemen in hun concept ook de beeldhouwkunst mee die in de openbare ruimte staat, inclusief de beeldentuin die nu wordt ingericht in park Vreugd en Rust.

In samenwerking met de stichting Mooi Voorburg wordt een nieuwe beeldenroute samengesteld, die wandelend of fietsend kan worden afgelegd.

In Museum Swaensteyn tonen negen kunstenaars recent werk, in de tuin en het huis  van Huygens’ Hofwijck plaatst beeldhouwer Eppe de Haan monumentale marmeren beelden. Daarnaast voert een nieuwe wandelroute langs de beeldhouwkunst in het Huygenskwartier Voorburg en Park Vreugd en Rust.

Spannend ensemble in Museum Swaensteyn

De expositie in Museum Swaensteyn toont hoe gevarieerd beeldhouwkunst kan zijn. De negen kunstenaars die recent werk tonen zijn allen op een volstrekt verschillende manier aan het werk. Daardoor ontstaat een sprankelend ensemble, dat zeer gevarieerd is in thematiek, materiaal en formaat. Lokale kunstenaars die exposeren zijn Tilly Egberts, Ming Hou Chen, Frans Kokshoorn en Guido Sprenkels. Van buiten Leidschendam-Voorburg komen Joop van Egmond, Desi Goudman, Marian Meerbeek, Tineke Nusink en Anna J. van Stuijvenberg.

Een beeldentuin op Hofwijck

Voor het eerst in haar geschiedenis zal de tuin van Huygens’ Hofwijck worden ingericht als beeldentuin. De monumentale marmeren sculpturen van Eppe de Haan kenmerken zich door een concentratie op het menselijk lichaam. Een passender thema lijkt moeilijk denkbaar: Constantijn Huygens ontwierp zijn tuin immers in de vorm van het menselijk lichaam. In het huis wordt een presentatie ingericht over het werk van de kunstenaar.

Wandelen langs een lint van beelden

Voorburg is rijk aan beeldhouwkunst. Niet alleen bezit Museum Swaensteyn een omvangrijke en gevarieerde collectie sculpturen van lokale en regionale kunstenaars, ook de openbare ruimte wordt verfraaid door vele tientallen beelden. Dit is het resultaat van het gemeentelijk beleid om lokale beeldhouwers te steunen door hen opdrachten voor sculpturen in de buitenruimte te verlenen. Die beelden in de openbare ruimte maken bij deze eerste editie integraal deel uit van het project. In samenwerking met de stichting ‘Mooi Voorburg’ is een nieuwe wandeling langs de beelden gemaakt, die ook door de binnenkort te openen beeldentuin in park Vreugd en Rust voert. Bezoekers aan de tentoonstelling krijgen deze wandelroute gratis mee.

De tentoonstellingen zijn voor het publiek geopend vanaf 23 juni t/m 26 augustus.

Foto: Eppe de Haan in zijn atelier in Pietrasanta, Italië Beeldrecht: PR Foto Myseum. Sebastiano Leta