Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg
Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Cursus kunstgeschiedenis: Haagse Kunst deel I, 1800-1920 (12 lessen)

12 september 2019 - 12 december 2019
10:00 - 11:30

Op de tweede donderdag van september 2019 start kunsthistorica Anne Marie Boorsma een cursus kunstgeschiedenis van 12 lessen met als thema: Haagse Kunst deel I, 1800-1920.

In deze cursus worden kunstenaars besproken die op de een of ander manier een speciale band hebben met Den Haag: ze zijn er geboren of naar toe getrokken, zijn Pulchri-lid of lid van de Haagse Kunstkring, hebben de Haagse academie doorlopen, of hebben er les gegeven. Ook kunstenaars die typisch Haagse thema’s in beeld hebben gebracht, krijgen de nodige aandacht.

De schilderkunst staat centraal, maar er wordt ook aandacht besteed aan beeldhouwkunst, kunstnijverheid en architectuur.

In deel 1 worden Haagse kunstenaars van de 19de eeuw besproken en de eerste twee decennia van de 20ste eeuw.

Zo komen allereerst kunstenaars van de zogenaamde Romantiek aan bod, zoals Cornelis Kruseman, Charles Rochussen, Wijnand Nuijen Bartholomeus Johannes van Hove en Johan Daniël Koelman. Het Haags Gemeentemuseum heeft veel werken van deze kunstenaars in zijn bezit.

Daarnaast worden kunstenaars besproken die behoren tot de z.g. Haagse School, zoals Hendrik Willem Mesdag, Sina Mesdag-van Houten, Gerard Bilders, Willem Roelofs, Jacob Maris, Willem Maris, Jozef Israels, Anton Mauve, Floris Arntzenius en Jan Hendrik Weissenbruch. Zij waren allen lid van Pulchri Studio, opgericht in 1847. Deze kunstenaars waren zeer geïnteresseerd in het landschap en de zee. Ze werden beïnvloed door de School van Barbizon.

De tweede generatie Haagse School kunstenaars waren ook geïnteresseerd in stadsgezichten. Kunstenaars van de Haagse Kunstkring, opgericht in 1892, waren beïnvloed door het symbolisme en de art nouveau. Zoals b.v. Jan Toorop, Antoon Molkenboer en Willem van Konijnenburg.

Een aparte plaats neemt Vincent van Gogh in. Hij begon zijn carrière in Den Haag, waar hij korte tijd les kreeg van zijn neef Anton Mauve. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de Haagse periode van deze wereldberoemde kunstenaar.

In januari 2020 start een cursus kunstgeschiedenis van 12 lessen met als thema: Haagse Kunst deel II, 1920-2020.

Praktische informatie:

  • Amco Theater, Burgemeester Feithplein 97 Voorburg.
  • Eerste les op donderdag 12 september 2019
  • Tijden: van 10.00 tot 11.30 uur.
  • De cursus kost € 150,00 voor 12 lessen.
  • De laatste les is een excursie.
  • Voor aanmelding en meer informatie www.annemarieboorsma.nl  of 070-3822130.
Locatie: AMCO-theater
Adres: Burg. Feithplein 95 (Forum Kwadraat)
Plaats: Voorburg
Telefoon: 0703822130
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.